fredag 10 februari 2012

Cookies

Kakmonstret det är jag det! Jag bara älskar småkakor=)
I onsdags jobbade jag 1/2 dag och passade på att baka på em, barnen hade kompisar hemma och mamma var 0 intressant.
Kaffekannan på och fram med "bakböckerna", hmmm vad ska jag börja med? Att välja har aldrig varit min grej, vill ha allt nu liksom : ) Insåg dock att någon form av enklare kaka får det bli (om än cupcakes med super läcker topping hägrade). Valet föll alltså på Sega sirpasnitt från boken Tofvehult. Som by the way är ett underbart stället, läs mera om det här!
Vi var där på morsdag ett år, underbart väder, fullt i kaféet men vi lyckas med att hitta ett bord. Jag och Ch går för att beställa, kön är låååång. Väl framme (med nu ännu längre kö bakom oss), beställer vi 6 Tofvehultare (mamma och pappa och vi 4=6 :)) och "6 såna torra kakor" säger jag utan att tveka. Men hallåå hela kön brister ut i skratt =) Torra kakor? säger Ch....Mannen bakom disken, "vi får väl hoppas att de inte är torra iaf" säger han med ett brett leende ( undrade vad han Egentligen tyckte).
Harkel harkel , ursäkta jag menar....stammar jag högröd i fejan och vill bara sjunka genom golvet! Förlåt piper jag tillslut fram och tar min beställning och banar min väg fram genom den leende kön till vårt bord som var längst in i kaféet lite mera avsides del (Tack och lov!)
Sån är jag ! Pratar först och tänker sen, tur att jag har så förstående vänner =)
Här kommer receptet på kakorna, ha en underbar fredag!

Sega Sirapsnitt

 Till 24-30 snittar
200 g smör (rumsvarmt)
1 1/2 dl socker
1/2 -1 dl sirap ( mörk el ljus efter smak)
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör och sirap. Ta den mindre mängden sirap till att börja med och tillsätt resten på slutet om degen blir för hård och inte går att forma till en rulle. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och mjöl, rör till en formbar deg. Om den inte vill hålla ihop så tillsätt mer sirap. I Kaféet formar jag degen till en rulle lika lång som plåten, delar den på längde och lägger längderna med snitt ytan ner på bakplåtspapper. Platta till med fingrarna lite grann. På det här viset blir det långa, stora snittar. Sätt plåten mitt i ugnen, 15- 20 min . När längderna är gyllenbruna är de klara, ju längre du låter dem stå kvar i ugnen desto knaprigare blir de. Skär sneda snittar direkt när längderna kommer ut ugnen. Du väljer själv hur breda du vill ha dem.
Lycka till!


Kram
A

2 kommentarer:

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det blev en rolig fika, och säkert jättegoda kakor. Idag ska jag unna mig en stoor kanelbulle.
Min kanna har jag fått men vet att den finns på Cervera.
Ha en fin helg
Kramar
AnnaMaria

Vintage House sa...

ser så gott gott ut och ibland kommer det grodor:)
önskar dig en skön skön helg
kram
sandra