måndag 13 april 2015

Matkassen...

..... Vad ska vi äta till middag idag?
Den ständiga frågan som dyker upp i vår familj. Känner du igen dig?
Sevendays kontaktade mig och bad mig skriva ett inlägg om pengsparande, sagt och gjort!

Vi är en familj bestående av 2 härliga pretonåriga tjejer (11 och 12) år min käre make (40+) och så jag, Annika nyligen fyllda 40. I hushållet finns även 1 Schäfer, 3 katter och 2 kaniner.
Vi är en aktiv familj, mannen tränar tjejernas fotbollslag, han driver även ett eget företag, jag jobbar som projektledare och reser över hela Sverige.
Så för att knyta an till inledningsorden- vad blir det för mat, så är just maten ett stort aber i vår vardag.
Att få ihop livspusslet med god och näringsriktig mat till rimligt pris – det kära läsare är en Utmaning med stort U!

Vi har provat färdiga matkassar, god mat och nya smaker, jättetrevligt att laga mat ihop. Men just att hinna laga maten blev ett hinder för stort för oss att komma över.
Det blev även dubbelt så dyrt mot vad vi har i matbudgeten. Så av dessa anledningar valde vi att avsluta detta.

Sen ett par månader tillbaka så har vi ”söndagsmöte”, familjemöte. Vi sitter ner med kalendrarna och kikar hur kommande vecka ser ut.
Här sätter vi även matsedeln för veckan som kommer. Ett inrutat liv är det som fungerar bäst för oss.

Med hjälp av app  från ICA   får vi tips om rätter, vi kan även där få ingredienserna så vi enkelt kan ha rätt saker hemma.
Vi inspireras även av matprogram på tv:n, där vi sen letar upp recepten på nätet. tex RECEPT.NU
Matvaruaffärernas reklamutskick finns även med då vi planerar. Genom att kika på vad som är billigt just nu så kan vi anpassa matsedeln och på så vis spara en slant.
Vi anpassar även vår matsedel efter årstid och försöker att tex handla grönsaker efter årstid.
En vanlig matkasse (1ggr/veckan) innehåller, mjölk från vårt lokala mejeri, ost, frukt (gärna kravodlad) och till det veckans ingredienser (varierar men styrs av matsedeln).
En gång i månaden storhandlar vi, då ser vi till att fylla upp med basvaror (ris, pasta, havregryn, fryst kyckling, blandfärs och fisk) genom att alltid ha dessa varor hemma behöver vi sällan småhandla och slipper så vis risken att onödiga saker slinker ner i korgen. Stick to the plan helt enkelt J

Vi tycker det är viktigt med bra råvaror och handlar mer än gärna lokalt. Sommartid har vi ynnesten att ha en egen köksträdgård med tomater, sallad, lök, potatis och färska kryddor att använda oss av.
Just närodlat och att odla själva är något som vi tycker är en mycket viktig del av vår mat.
När tiden tillåter så bakar vi gärna vårt egna bröd, och gör gärna sylt från våra hallonbuskar och gele från vinbärsbuskarna.
Trots vår brist på tid så försöker vi att prioritera just matlagning, bakning och syltning/saftning. Vi ser det som ett ypperligt tillfälle att umgås och lära våra barn om just vikten av matens innehåll.

Då vi bor på en liten ort så är utbudet av matvaruhus av den större digniteten inte så stor. Vi har därför valt att ha ett Ica kort, där vi varje månad sätter in vår matbudget.
Vi inser att vi har pengar att tjäna på att kika över de fåtal andra affärer som finns på vår ort, men av tidsbrist, tyvärr så har vi inte lyckats med ekvationen att leta billigast pris.

Vi har förstått att vi har en relativt liten matbudget, vi ligger på halva månadskostnaden mot Konsumentverkets beräkningar för en familj av vår storlek.
Det vi har märkt är att vi inte får lika mycket i vår matkasse som för ett tag sen (läs innan sommaren).
De kravmärkta varorna är dyrare, lika så de närproducerade. Jättesynd men vi väljer detta ändå och då får andra varor stryka på foten.
Hellre fläskfilé från vår lokala producent, där vi vet att djuren har haft det bra än det billiga danska där vårt samvete inte ger oss någon ro!
Nu äter vi inte fläskfilé dagligen så på det stora hela blir inte några stor pengar att prata om.
Vår ekvation för att kunna hålla en rimlig matbudget är variation och planering!
 Potatismos och korv på måndagen, moset som blir över blir potatisbullar till middag dagen efter. Ev övriga rester blir lunchlådor till mig och min man. Havregrynsgröt med skivad frukt och ägg till frukost, billigt och mättande. Vi håller oss ifrån småätande (= små utgifter).
Vi blandar/varierar gärna både billig mat, tex potatis med en något dyrare köttbit. Vissa dagar blir det potatissoppa och hembakat bröd, gott och billigt.
Flera tips om hur du kan ha kolla på din matbudget hittar du på SEVENDAY.SE och KONSUMENTVERKET.SE


Våra tips:
ü  Gör matsedel – planering är a och o
ü  Kika gärna i reklambladen från matvaruaffärerna, kan finnas fina pengar att spara på basvaror
ü  Veckohandla
ü  Handla lokalt och närodlat
ü  Variera
ü  Låt barnen vara med och planera, roligt och lärorikt

Lycka till i din matplanering!1 kommentar:

Finaste mattan sa...

Hej!
Ny här, ska läsa igenom noga! : )