tisdag 27 september 2011

Äppelpaj

Mums fillibbaba=)
Solen skiner och livet leker *LER* Igår gjorde vi en härligt mumsig äppelpaj till kvällsfikat....Receptet kommer från härligt inspirerande Leila. Dock så ser ju allt så lätt och smidigt ut när hon gör det, lite meckligare hemma hos oss, wonder why=)
Smaklig spis!


American appel pie
Färdigt på: 1 tim 35 min
Ingredienser
Pajdeg:150 g kallt smör 4 dl vetemjöl 0.5 dl florsocker 1 nypa salt 1 st ekologiskt ägg 0.5 msk vatten
Pensling:1 st ekologiskt ägg 1 msk mjölk 1 msk råsocker
Fyllning:12 stora Granny smith äpplen 1 st citron, saften 50 g smör 4 msk strösocker 2 tsk mald kanel 1 tsk malen ingefära
Tips
-Receptet är beräknat för ca 8 portioner:

Gör så här

1. Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.
2. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.
3. Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.
4. Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i åtta klyftor.
5. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.
6. Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, fördelat över 2 omgångar, alt. 2 stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.
7. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
8. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.
9. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.
10. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.
11. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
12. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
13. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
14. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.
15. Fyll upp pajformen med äppelfyllning.
16. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.
17. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.
18. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

Kram
a

Inga kommentarer: